top of page

Voeding en leefstijl

Gezondheid is niet mogelijk zonder gezonde voeding. Het geeft je energie, reguleert je vochtbalans, versterkt je immuniteit en bepaalt mee de goede werking van alle cellen in je lichaam.

Ons huidig westers dieet is echter beladen met voedingsmiddelen die ons helaas meer ziek dan gezond maken. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat 50 tot 70% van de chronische aandoeningen te maken hebben met voeding. Ongelooflijk, toch?

Het vertrekpunt bij het adviseren van gepaste voedingskeuzes is steeds een gezonde levenswijze. Gezonde voeding gaat dan in de eerste plaats over natuurlijke, zo veel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen en voeding die in overeenstemming is met hoe ons lichaam fysiologisch in mekaar zit. In het begin is het soms moeilijk een voedingspatroon te veranderen, maar de veerkracht van het menselijke lichaam is groot en, naast een beter gewicht, komen ook andere beloningen uit de hoek: opnieuw genieten van pure smaken, een vitaler gevoel, een heldere geest en een gezonder lichaam met minder klachten. 

KRUIDEN

Als natuurlijke ondersteuning bij eenvoudige kwalen of chronische klachten kunnen kruidenpreparaten door hun brede gezondheidsbevorderende werking zeer zinvol zijn. Ook voor het verbeteren van het geestelijk welbevinden of het emotioneel evenwicht kunnen kruiden op doeltreffende wijze worden ingezet. Van vele Europese en niet-Europese kruiden is de therapeutische werking met behulp van klinische studies gekend. Kruidenpreparaten zijn in diverse verwerkingsvormen (al dan niet gestandaardiseerd) en kwaliteiten op de markt beschikbaar, waardoor het soms niet eenvoudig is om de juiste keuze te maken. Als gezondheidsbegeleider help ik u hier graag wegwijs in.

SUPPLETIE

Zijn voedingssupplementen nodig?

Laat er geen twijfel over bestaan, een gezonde en gevarieerde voeding blijft de basis om voldoende voedingsstoffen in het lichaam op te nemen. Toch moet tegelijk worden gesteld dat er, in vergelijking met een halve eeuw geleden, steeds minder nutriënten in onze voeding zitten, dat ons westers voedingspatroon beladen is met nutriëntenrovers (suiker, overmaat koffie, ...) en dat er bij bepaalde aandoeningen een grotere behoefte is aan specifieke voedingsstoffen.

Net zoals bij kruidenpreparaten is het ook bij de keuze van voedingssupplementen van belang de voorkeur te geven aan middelen die voldoen aan de hoogste kwaliteitsvereisten en kunnen steunen op klinische studies. Ook hierrond kan ik als gezondheidsbegeleider advies geven en de best passende supplementen met u bespreken.

PIT-berlaar-jdw-160.jpg
Voeding en leestijl

DETOX

Kuren, detoxen, vasten, ... het is een natuurlijke en eeuwenoude zaak. De Griekse arts Hippocrates, ook wel de vader van de westerse geneeskunde genoemd, beschreef de methode als uitmuntend in het behoud van een goede fysieke en geestelijke gezondheid.

Detoxen of ontgiften betekent je lichaam ontdoen van opgehoopte afvalstoffen. Een futloos gevoel of een gebrek aan energie zijn vaak tekenen dat het lichaam er zelf niet in slaagt om die gifstoffen te neutraliseren en te elimineren.

Tijdens een detoxkuur wordt het lichaam gestimuleerd om deze natuurlijke functies opnieuw optimaal uit te voeren. Energie die anders voor de spijsvertering en de verwerking van overtollige gifstoffen nodig is, kan het lichaam nu meer benutten voor de natuurlijke herstelmechanismen. Zo levert een lichaamszuivering een breed spectrum van gezondheidseffecten op: een helder en fitter gevoel, een betere immuniteit, een verlaagde spiertonus, meer balans tussen lichaam en geest, een betere doorbloeding, herstel van de insulinegevoeligheid, ... 

Bovendien speelt de positieve ervaring na een detoxprogramma een niet onbelangrijke rol in de motivatie om ook verder in de toekomst een gezonde levensstijl aan te houden. Een aanrader dus!

Rekening houdend met de huidige gezondheidstoestand en de persoonlijke wensen wordt een detoxprogramma steeds op maat samengesteld. Het voedingspatroon kan bestaan uit sappen, een combinatie van sappen en vast voedsel of geheel uit vast voedsel. 

PIT-berlaar-jdw-092.jpg

Omdat de focus wordt gelegd op plantaardige ongeraffineerde voeding, wordt in een eerste fase het huidige voedingspatroon afgebouwd en/of aangepast zodat ook bij het verdere verloop van het detoxprogramma zo veel mogelijk gezondheidswinst kan gehaald worden.

Een detoxprogramma duurt, afhankelijk van het samengestelde voedingsschema, ongeveer 2 à 3 weken. De aanpassingsdagen voorafgaand aan de kuur zijn hierbij inbegrepen.

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen is het volgen van een detoxkuur in sommige situaties best af te raden: bij zwangerschap/borstvoeding, bij herstel na een operatie, bij ziekte en bij ernstige aandoeningen aan lever, nieren en/of hart.

Tot slot is de conclusie van Valter Longo, een Amerikaans biogerontoloog die zich toelegt op verouderingsonderzoek, eenduidig en bijzonder motiverend: "voor alle levende organismen is het met regelmaat vasten een methode om het leven doelgericht te verlengen én daarbij zo gezond mogelijk te blijven."

 

Valentine Persoons

Gezondheidsbegeleider

valentinepersoons@groepspraktijkpit.be

Methoden gezondheidsbegeleiding: Over

Tarieven

Voedings- en leefstijladvies

  • eerste consultatie (90 min): € 80

  • opvolgconsultaties (60-90 min): € 65 - € 80

Massage

  • voetreflexzonemassage (75 min):  € 70

  • relaxatiemassage (30-60-90 min): € 40 - € 65 - € 80

  • dieptemassage (60-90 min): € 65 - € ​​85

bottom of page